Trufle kokosowo-daktylowe z tofu

Ewa

Desery

29.04.2020 8:56

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu

60 g tofu jedwabistego (ja miałam bio tofu z Lidla) 75 g wiórków kokosowych 8 daktyli medjool 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli morskiej Do wysokiego naczynia wkładamy daktyle bez pestek, tofu oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy za pomocą blendera aż do otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Moim zdaniem z tofu jest jak ze szpinakiem – nieodpowiednio przygotowane może zniechęcić, ale przy odpowiednim przepisie może też zachwycić i sprawić, że częściej sięgnie się po ten bogaty w żelazo i białko produkt. Każdy przepis zamieszczony jest na dwóch stronach, z czego na jednej znajduje się lista składników i zdjęcie produktów, druga z kolei zawiera zdjęcie gotowej potrawy i sposób wykonania. Jak można się domyśleć, książka w całości poświęcona jest przepisom na bazie lub z dodatkiem tofu. Okazuje się, że tofu to składnik, który może być wykorzystywany do przeróżnych posiłków, począwszy od śniadań, poprzez dania główne, przekąski, a na deserach skończywszy. Moje spojrzenie na ten składnik odmieniło się z chwilą sięgnięcia po książkę Amelii Wasiliev Tylko tofu. Dodajemy wiórki kokosowe oraz szczyptę soli i ponownie krótko miksujemy, Z otrzymanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po około 18 g). Biorąc pod uwagę, że większość osób nie ma na tofu pomysłu, myślę, że to sporo.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/29/trufle-kokosowo-daktylowe-z-tofu/