Parówki w cieście drożdżowym

Ewelina
31.03.2014 20:59
Parówki w cieście drożdżowym

Przepis

Paróweczki w cieście....!!

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 łyżki roztopionego masła

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka

2 małe lub średnie jajka

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

15 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

½ - 1 szklanka mąki (na podsypanie podczas wałkowania)

1 żółtko

1 łyżka mleka

Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.

W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn.

Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki.

Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.

Po wyrosnieciu ciasta,rozwalkowac je podsypujac stopniowo maka,ulozyc na blaszce wyozonej papierem do pieczenia,ponacinac jak na zdjeciu i poprzeplatac parowkami.

Calosc przykryc sciereczka na okolo 20min aby ciasto troszke wyroslo po czym posmarować je żółtkiem rozmąconym z mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).