Parówki w cieście drożdżowym

Ewelina
25.03.2014 19:05
Parówki w cieście drożdżowym

Przepis

Składniki

parówki cielęce lub wieprzowe 10

mąka 2 i 1/2 szklanki

masło 10 dag

drożdże 5 dag

jajko 1

mleko 3/4 szklanki

cukier 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Na początek podgrzewamy lekko mleko w mikrofali, dodajemy drożdże, cukier, mieszamy i chowamy na 3 minuty w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.

Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożoną papierem.

Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach C 20 minut,

Do środka można dodać ser żółty i ketchup.

Polecam paróweczki dla dzieci powyżej roczku.