Przepis
Składniki
parówki cielęce lub wieprzowe 10
mąka 2 i 1/2 szklanki
masło 10 dag
drożdże 5 dag
jajko 1
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Na początek podgrzewamy lekko mleko w mikrofali, dodajemy drożdże, cukier, mieszamy i chowamy na 3 minuty w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.
Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach C 20 minut,
Do środka można dodać ser żółty i ketchup.
Polecam paróweczki dla dzieci powyżej roczku.