Rogaliki topione

Krzysztof
06.12.2014 15:54
Rogaliki topione

Przepis

Składniki:

30 g drożdży

200 g masła

500 g mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki mleka

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

ulubiony dżem

jajko do posmarowania

Mleko podgrzej w rondelku,dodaj cukier,pokruszone drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.

Odstaw na ok 10 minut.

Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej mąkę,dodaj jogurt,jajka,masło i drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną wodą.

Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.

Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.

Na podstawę wyłóż łyżeczkę dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.

Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.

Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.

Gotowe możecie posypać cukrem pudrem