Zupa cebulowa z chrupiącą serową grzanką

Martyna
Zupy
26.04.2020 20:08
Zupa cebulowa z chrupiącą serową grzanką

Składniki na 4-5 porcji zupy: – 800ml bulionu (lub 800ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 700g cebuli – 100ml białego, wytrawnego wina – 20g masła – 4 ząbki czosnku – 1 łyżeczka tymianku – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki cukru – 2 liście laurowe Składniki na grzanki: – 4-5 kromek domowego chleba – 40g sera Gruyère lub innego sera typu parmezan Dlatego koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem, żebyście przekonali się na własnej skórze jak szybko można przygotować prosty obiad. Ustawiamy średni ogień i smażymy cebulę bez przykrycia przez około 15 minut, co kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Moja zupa była przygotowana z serową grzanką zapieczoną w zupie, lecz śmiało możecie przygotować grzanki osobno lub nawet całkowicie je pominąć. Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez kilka minut bez przykrycia, aż większość wina odparuje. Garnek przykrywamy i gotujemy przez ostatnie 30 minut na malutkiej mocy palnika. Przelewamy zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej kładziemy po kromce chleba i posypujemy rozdrobnionym serem gruyère.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/zupa-cebulowa-z-chrupiaca-serowa-grzanka/