Składniki na syrop: – 100g erytrolu – 100ml wody – 1 cytryna Składniki na baklavę: – 1 opakowanie ciasta filo (300g, 7 dużych płatów) – 225g orzechów włoskich – 120g masła, roztopionego – 25g erytrolu – 1 łyżeczka cynamonu 1. 200g orzechów włoskich przekładamy do blendera i rozdrabniamy na mąkę, a pozostałe 25g ręcznie siekamy na większe kawałki. Rozkładamy ostatnią 1/3 nadzienia i kładziemy na wierzch 6 arkuszy filo, natłuszczając wierzch każdej warstwy stopionym masłem. Będąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. 2. Arkusze ciasta filo kroimy na pół, tak by uzyskać 14 arkuszy tego samego rozmiaru, przykrywamy je lekko wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły. Pierwszy arkusz filo umieszczamy na dnie formy i obficie smarujemy wierzch stopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Przykrywamy 2 arkuszami filo, natłuszczając wierzch każdego z nich stopionym masłem. 4. Baklavę odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-20 minut. Ponownie rozkładamy 1/3 nadzienia i przykrywamy 2 arkuszami filo, każdy natłuszczając stopionym masłem. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i ściągamy z palnika. Dlatego wpadałam na pomysł odchudzenia jednego z moich ulubionych deserów i tym sposobem powstała baklava FIT. Baklawa to deser składający się z ciasta filo przekładanego masłem i siekanymi orzechami, polanego słodkim syropem.