Odsączoną ciecierzycę wrzucić do miski (lub kielicha blendera, aczkolwiek z obserwacji własnych zauważyłam, że lepiej jest korzystać z blendera ręcznego, tzw. żyrafy, gdyż o wiele lepiej radzi sobie z roztarciem ciecierzycy na gładką masę; blender kielichowy może sobie nie poradzić z dość gęstą pastą), dodać 4 łyżki zalewy z ciecierzycy, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy extra vergine , 4 czubate łyżeczki pasty sezamowej oraz 1 płaską łyżeczkę mielonego kuminu. Hummus – Składniki: 400 g ciecierzycy ze słoika lub puszki (lub tyle samo gramów ciecierzycy już ugotowanej) 4 łyżki zalewy ze słoika/puszki lub wody z gotowania ciecierzycy (lub więcej jeśli chcecie uzyskać mniej gęstą pastę) 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej do smaku) 2 łyżki oliwy extra vergine do pasty 1 duży ząbek czosnku Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, a także znana jest również w kuchniach kaukaskich. Jednak najpierw zaczęłam od kupnej pasty z ciecierzycy – i muszę Wam powiedzieć, że wcale nie jest tak łatwo trafić na dobry hummus. Ilość soku z cytryny możecie dostosować pod swoje gusta smakowe i dać go więcej, jeśli wolicie by ta pasta z ciecierzycy miała nieco bardziej wyrazisty smak. Jeśli szukacie więcej inspiracji na kanapkowe pasty, to gorąco polecam wypróbować przepis na pastę z makreli. Jeśli zamiast ciecierzycy z puszki lub słoika będziecie woleli użyć tej suchej, to pamiętajcie, by ugotować ją z łyżeczką sody oczyszczonej. Jeśli macie ochotę wypróbować domową pastę z ciecierzycy bez zbędnych dodatków, to gorąco zachęcam do testowania mojego przepisu na hummus. Oczywiście są 2 firmy (może więcej, ale tylko na te dwie udało mi się natrafić), które robią pyszny hummus bez zbędnych dodatków, które nijako miałyby się do zdrowego odżywiania. Jeśli chcecie, by hummus był mniej zwarty, to możecie dodać o jedną lub więcej łyżek zalewy lub lodowatej wody. Na koniec doprawić do smaku pastę z ciecierzycy za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Jeśli smarowidło będzie się Wam wydawać za gęste, to możecie do niego dodać więcej zalewy lub lodowatą wodę i zmiksować ponownie, by uzyskać taką konsystencję, która Wam będzie najbardziej odpowiadała. Na koniec całość oprószyć słodką papryką w proszku oraz świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Hummus można podawać ze świeżym pieczywem lub po prostu moczyć w nim kawałki warzyw, np. papryki pokrojonej w słupki, czy też kawałki selera naciowego. Przepis na hummus: Ciecierzycę odsączyć z zalewy, a następnie przepłukać parę razy pod bieżącą wodą.