Składniki na domowy ser, ok. 350-400 g – 2 litry mleka – 150 g jogurtu, lub opcjonalnie sok z 1 cytryny wtedy szybciej mleko kwaśnieje i szybciej oddziela się serwatka podczas podgrzewania, a ser jest bardziej wyrazisty w smaku. Ten ser na zdjęciu jest mocno odciśnięty, więc można go kroić, ale jak ktoś lubi nie za mocno odciśnięty ser to nie trzeba go niczym obciążać, wystarczy jak sobie swobodnie odcieknie kilka godzin na sicie, potem wystarczy dodać do sera szczypiorek i rzodkiewkę, można dodać śmietanę lub jogurt, albo i nie dodawać, wymieszać i mamy pyszny twaróg. Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty, – jogurty, – kefiry – masło. – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki, chleby, bagietki. Moja babcia robiła domowy ser mieszając świeże mleko z kwaśnym mlekiem w stosunku 1 : 1. Na poniższym zdjęciu jest ser wymieszany z rzodkiewką i szczypiorkiem . Gdy chcę by ser był delikatny i śmietankowy to zakwaszam mleko jogurtem lub śmietaną, gdy chcę by ser miał bardziej wyrazisty smak to zakwaszam mleko kefirem lub cytryną. Jak zrobić domowy ser z mleka i jogurtu? 2 litry mleka podgrzewamy do 25 stopni C. Dodajemy 150 g jogurtu lub śmietany. Sito wykładamy gazą z apteki lub pieluchą, układamy na innym naczyniu, wlewamy ser wraz z serwatką i odcedzamy, przykrywamy wystającymi kawałkami gazy, zostawiamy na kilka godzin. Gdy nie mam mleka świeżego to z UHT też ser wychodzi, co prawda jest mniej wartościowy, ale smakuje jak ze sklepu. Jak chcecie by ser był bardziej zwarty to dociskamy talerzykiem, z czymś ciężkim (np. słoikiem z wodą). Bardzo też polecam też nasze przepisy na domowe wędliny dojrzewające, czy też wędliny w słoikach. Uwielbiamy ten ser, a jeszcze bardziej sernik z tego domowego sera. Następnie mieszamy kilka razy, ponownie podgrzewamy mleko do 50 stopni C i trzymamy na bardzo małym ogniu do czasu aż oddzieli się serwatka. Dzisiaj polecam wam przepis na pyszny, domowy ser zakwaszany jogurtem.