Drożdżówki z makiem

Ciasta
26.04.2020 18:05
Drożdżówki z makiem

Masa makowa: 250 g suchego maku 1/2 szklanki cukru 40 g masła 1 białko 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka 70 g cukru 20 g świeżych drożdży 1 jajko 500 g mąki pszennej 60 g masła szczypta soli Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka Drożdżówki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o wymiarach ok. 40 x 60 cm. Lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, grzanie góra-dół. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Na cieście ułożyć równomiernie przygotowany mak (na całej powierzchni). Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć i zrobi się piana. Bułeczki piec przez nieco ponad 15 minut (ja swoje piekłam dokładnie 17 minut). Do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajko, mąkę, roztopione masło i szczyptę soli. na części ok. 5 cm długości (12 drożdżówek). Mak ostudzić, a następnie wylać na sito.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/drozdzowki-z-makiem/