Składniki: ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 15-20 minut. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Można przy użyciu drewnianego patyczka zrobić “przedziałek w bułce.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.bullio.pl/bulki-w-stylu-francuskim/