Bułki pszenno-żytnie z miodem (5 składników)

Wilk
Śniadania
25.04.2020 15:08
Bułki pszenno-żytnie z miodem (5 składników)

Dodatkowo: ► sól [1 łyżeczka] ► ciepła woda [250 g / 250 ml / 1 szklanka] ► płatki owsiane błyskawiczne [3 łyżki] – opcjonalnie Na glazurę: ► miód [ok. 10-12 g / 1 łyżeczka] ► olej [5 g / 1 łyżeczka] Bułki pszenno-żytnie z miodem Drukuj przepis Składniki ► świeże drożdże [25 g/ 1/4 kostki] lub drożdże instant [7 g / 1 saszetka] ► miód [25 g / 1 duża łyżka] Ostry nóż do nacięcia bułeczek do nacięcia bułeczek Pędzelek kuchenny , aby posmarować bułki glazurą , aby posmarować bułki glazurą Standardowa blacha do pieczenia Papier do pieczenia Jak upiec udane bułki pszenno-żytnie z miodem Przy wypieku chleba lub bułek, zwłaszcza z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, trzeba pamiętać, że proporcje mogą się delikatnie różnić. Dodać drożdże (25 g świeżych lub 7 g instant), 25 g miodu, 125 ml (pół szklanki) ciepłej wody i 50 g mąki pszennej. Bułki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni, kiedy zaczną podsychać można spryskać je wodą i odświeżyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5 min. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Dodatek miodu w cieście, oraz miodowa glazura sprawiają, że kanapki na tym pieczywie są naprawdę wyjątkowo smaczne. sprawiają, że kanapki na tym pieczywie są naprawdę wyjątkowo smaczne. Jeśli kupujemy je w większych opakowaniach, drożdże można zamrozić w słoiczku lub pudełeczku i ok. 30 min przed pieczeniem wyjąć łyżeczką odpowiednią ilość. Nie mamy pewności, na jakie temperatury były narażone drożdże podczas transportu, jak były przechowywane w magazynach i w sklepie. Aby drożdże instant jak najdłużej były świeże, po otwarciu należy przechowywać je w szczelnym zamknięciu (np. małym, szczelnie zakręconym słoiczku) w lodówce. Dzięki tej osłonce, drożdże bez problemu można trzymać w temperaturze pokojowej, gdy są zamknięte, w odróżnieniu od drożdży świeżych. Do rozczynu dodać pozostałe 1/2 szklanki ciepłej wody, pozostałe 200 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 25 g oleju i 1 łyżeczkę soli. ► olej [25 g / 2 i 1/2 łyżki] ► mąka pszenna [250 g] ► mąka żytnia pełnoziarnista [150 g] Jeśli po tym czasie rozczyn nie urośnie, istnieje możliwość, że drożdże nie są aktywne, są zwietrzałe i całe ciasto nie będzie miało szansy urosnąć. Bułki pszenno-żytnie z miodem Jednym z moich ukochanych połączeń w pieczywie jest pełnoziarnista żytnia mąka i miód. W przypadku braku oleju, można podmienić go na rozpuszczone masło, w takiej samej gramaturze. Na 1 bułkę 213 kcal, 45 g węglowodanów, 4 g tłuszczu, 5 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 8 bułek , ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Tak samo z drożdżami instant – powszechnie mówi się, że są to drożdże, które nie wymagają robienia zaczynu. Bułki zostawić do drugiego wyrośnięcia na ok. 15-20 min, a piekarnik nagrzać w międzyczasie do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W cieplejszych miesiącach trzymam wszystkie drożdże (instant i świeże) w lodówce. Można ją bez problemu podmienić na pełnoziarnistą mąkę pszenną lub orkiszową, w podobnym typie. Jeśli nie dysponujemy miodem, można do tego przepisu użyć syropu z agawy, melasy, syropu klonowego lub innego, płynnego słodzidła. Jednym z częstych błędów (w moim odczuciu) jest przechowywanie świeżych drożdży na drzwiach lodówki. Mąka pszenna Do tego przepisu sprawdzi się uniwersalna mąka pszenna w typach: 400, 450, 500, 550, 650, a także drobna krupczatka. W zależności o temperatury, wilgotności powietrza, wilgotności mąki, marki, rodzaju ziarna i grubości zmielenia, ciasto może wyjść delikatnie zbyt lepkie lub zbyt suche. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Robienie zaczynu drożdżowego jest dość spornym tematem – jedni twierdzą, że to konieczność, inni w ogóle tego nie robią. Przechowywanie i mrożenie Bułki po upieczeniu można przechowywać przez 3-4 dni w szczelnym zamknięciu. Część odpowiedzialności leży po stronie kupującego – oczywiście sami możemy przesuszyć lub źle przechowywać drożdże i sprawić, że przestaną być aktywne. Ciasto na te bułki jest mieszanką mąki pszennej i pełnoziarnistej mąki żytniej. Drożdże instant mają formę drobnych granulek, ponieważ małe kawałeczki drożdży zostały wysuszone i pokryte osłonką rozpuszczalną w wodzie. Z podanego ciasta można upiec także bułeczki łączone do odrywania, bagietki, a nawet bochenek chleba (z dostosowaniem czasu pieczenia). Do tego przepisu używam mąki żytniej pełnoziarnistej, a więc zwykle w typie 2000. Ciężko nie zjeść tych bułeczek na ciepło z samym masłem, są takie pyszne! Po aktywacji drożdży w płynie, osłonka zostaje rozpuszczona, a same drożdże mogą pracować. Bardzo polecam użycie glazury miodowej z przepisu, bo w niej tkwi cały urok bułeczek. W małej miseczce wymieszać łyżeczkę miodu z łyżeczką oleju i taką mieszanką posmarować wyrośnięte bułeczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/04/bulki-pszenno-zytnie-z-miodem-5-skladnikow.html