Rustykalna tarta bez glutenu i jajek

Sylwia

Ciasta

25.04.2020 13:09

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek – składniki i przygotowanie Składniki na tartę o średnicy około 24-25 cm Ciasto 125 g zimnego masła 180 g mąki bezglutenowej np 70 g mąki ryżowej 40 g tapioki + do podsypania 50 mąki owsianej bez glutenu 20 g mąki kukurydzianej 3 łyżki zimnej wody 50 g cukru Pod rozwałkowane ciasto wkładamy spód od tortownicy o średnicy około 24-25 cm – blacha bardzo ułatwia krojenie i przenoszenie tarty bez kruszenia jej – ciepłe ciasto jest bardzo kruche. Tutaj, kruche ciasto przygotowałam bez jajka z nadzieniem rabarbar borówka , natomiast w drugim poście jest przepis z jajkiem i z innym nadzieniem Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu. Dodatkowo 200 g rabarbaru 300 g borówek 3-5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny 20 g skrobi ziemniaczanej 1-2 łyżki roztopionego masła PRZYGOTOWANIE Schodzone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia, obsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 30 centymetrów. Jeśli jednak ochota wygra i skusicie się na kawałek, radzę bez łopatki cukierniczej się nie zbliżać. Ciepła tarta jest bardzo ale to bardzo krucha, dlatego po pieczeniu odstawiamy ją do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Jeśli jest coś bardziej kruchego od bezglutenowej tarty, to jest to zdecydowanie bezglutenowa tarta bez jajek 🙂 Drugi, taki sam kawałek papieru do pieczenia przykładamy do wierzchu ciasta i obracamy tak, że nowy papier znajduje się na dole. Na koniec zagniatamy w kulkę, przekładamy do woreczka i władamy do lodówki na około godzinę. Rabarbar rozkładamy na środku ciasta, wyrównujemy a następnie brzegi placka zawijamy na nadzienie. Rozwiązanie 2 – to się uda, jeśli rozwałkowane ciasto jest nadal zimne. Po pierwsze jest zdecydowanie twardsze, mniej kruche, a po drugie aromat cytrynowy w nadzieniu jest mocniej wyczuwalny. Rozwiązanie 1 – delikatnie, za pomocą noża odklejamy około 5 cm brzegu, a następnie mąką obsypujemy spód ciasta. Nie wpływa to jednak na smak ciasta, nadal jest pyszne 🙂 Jak widać na załączonych zdjęciach, ciasto to podczas pieczenia pęka i to nawet bardzo.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/rustykalna-tarta-bez-glutenu-i-jajek/