Hummus daktylowy z orzechami

Martyna
Fit
24.04.2020 20:21
Hummus daktylowy z orzechami

Składniki: – 100g suchej ciecierzycy (lub 250g ze słoika) – 4-6 łyżek zimnej wody – 2-3 duże, świeże daktyle (bez pestek) – 30g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka tahini – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego – 1/3 łyżeczki cynamonu – szczypta soli Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę (im dłużej miksujemy, tym hummus będzie bardziej delikatny i kremowy). Dodatkowo: tarte i całe orzechy włoskie, oliwa Jeżeli używamy suchej ciecierzycy: umieszczamy ją w garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny, paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków, czy z pieczoną dynią, jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Świetnie sprawdzi się na kanapce, jako farsz naleśnika na słodko, czy nawet do solonych paluszków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/hummus-daktylowy-z-orzechami/