Pilaw z kurczakiem

Julianna
Obiad
21.04.2020 12:46
Pilaw z kurczakiem

Pilaw jest potrawą, którą można odgrzewać i moim zdaniem taki odgrzewany smakuje jeszcze lepiej (i ma niższy indeks glikemiczny).Polecam także przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą:4 ćwiartki kurczaka300g ryżu (najlepiej brązowego)2 duże cebule (ok 200g)3 marchewki (ok 300g)4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju)2 główki czosnkułyżeczka nasion kuminu (zira, kmin rzymski)szczypta szafranu (lub 0,5 łyżeczki kurkumy)szczypta chili1 łyżka suszonego berberysusólpieprzopcjonalnie - garść rodzynkówprzyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sólKurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce. Ryż opłukać, odcedzić, wyłożyć równą warstwą na mięso, dolać wody, żeby ryż był cały zanurzony, przykryć i gotować jeszcze ok 20 minut (biały ryż gotuje się krócej). Gdy ryż będzie już prawie gotowy (al dente), garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok 15 minut, żeby doszedł. W głębokiej patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Do pilawu można dodać rodzynki - wrzucamy je na mięso przed wsypaniem ryżu. Pilaw z kurczakiem raczej nie należy do tradycyjnych uzbeckich potraw, ale zawiera wszystkie cechy dobrego pilawu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. Do jego przygotowania wykorzystałam brązowy ryż, który jest zdrowszy od białego i dłużej się gotuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/04/pilaw-z-kurczakiem.html