Składniki na 2 porcje: 4 duże tuby lub kilka kalmarów baby, rozmrożonych i oczyszczonych (około 300 g) ser pecorino do posypania na farsz: 25 g małych kaparów w zalewie 100 g bułki tartej duże jajko 15 g pecorino lub parmezanu ząbek czosnku garść posiekanej natki oliwa na sos: czerwona cebula butelka passaty kilka pomidorków koktajlowych oliwa - W misce połączyć wszystkie składniki farszu: bułkę tartą, połowę kaparów, jajko, łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Dodać rozgniecione pomidorki i passatę, gotować wszystko na małym ogniu a w tym czasie zająć się kalmarami. - Odciąć macki, które wrzucić do sosu razem z resztą kaparów. - Przed podaniem usunąć wykałaczki z kalmarów i pokroić na plastry (kalmary baby na połówki). Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera pecorino, czosnku i natki pietruszki. Wrzucić je do sosu i wszystko gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso zmięknie.