Składniki: (5 porcji) - 5-6 średnich ziemniaków - 1 puszka białej fasoli - 1 puszka krojonych pomidorów - 250 g. surowego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 100 g. startej mozzarelli - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 40 g. twardego sera długodojrzewającego - 1 łyżeczka cukru - sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Na patelnię wlej pomidory z puszki, dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. W połowie czasu pieczenia posyp zapiekankę startą mozzarellą i pozostałym majerankiem, zapiekaj dalej. Wstaw naczynie do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200°C i piecz 40-45 minut. Wrzuć na dużą patelnię i podsmażaj kilka minut. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i 3/4 łyżeczki majeranku.