cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Oraz: około 1 szkl. malin garść jeżyn garść borówek Szpinak umyj i dobrze osusz. Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm.) 250 g. świeżego szpinaku 2/3 szkl. oleju rzepakowego 4 jajka 3/4 szkl. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny Krem: 400 g. schłodzonej śmietanki 36% 250 g. Schłodzoną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach aż zacznie gęstnieć. Odczekaj 10 -15 minut, a następnie wyjmij ciasto z blachy i wystudź na metalowej kratce. Połowę kremu wyłóż na dolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szkl. Miksuj na najwyższych obrotach 6 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Z ciasta zetnij wyrośniętą górę, wyskrob ze środka zielone ciasto i pokrusz. Całkowity czas ubijania kremu nie powinien być dłuższy niż 1 minuta, inaczej może się zwarzyć.