: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 jajk0 + 1 żółtko 200 g miękkiego masła 130 g cukru pudru 2 łyżki kakao 100 g czekolady (można zmieszać pół na pół mleczną i gorzką) około 200 g bakalii (orzechy włoskie, migdały bez skórki, rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, orzechy laskowe) Polewa: 100 g czekolady (u mnie mleczna) 80 m śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka wódki, rumu lub spirytusu Białka ubijamy na sztywną pianę. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz wlewamy alkohol. Orzechy włoskie, laskowe, migdały oraz suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ważna uwaga – ciasto będzie się zdecydowanie łatwiej kroiło jeżeli bakalie i czekoladę pokroicie na mniejsze kawałki. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Co prawda, nie wiedzieć dlaczego, do zdjęcia wybrałam taki niezbyt wyględny kawałek, ale liczę, że mimo wszystko nie zraża wyglądem i spróbujecie upiec go u siebie. kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa czekoladowa Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Interesuje Cię przepis na ciasto z bakaliami? Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Udostępnij Zapisz Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Następnie dodajemy kakao oraz czekoladę i bakalie.