Składniki
Bardzo lubię weekendowe poranki. I wcale nie dlatego, że mogę dłużej poleniuchować w łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku!
Przepis
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g tartej mozzarelli
- 60 g Prosciutto *
- 2 łyżki ricotty
- 1 szalotka
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 1 jajko
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku pieprzem białym oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek niedźwiedzi tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy mozzarellę, pokrojoną szynkę parmeńską i czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut.
- *można zastąpić włoską pancettą