– rurki 12 cm Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 250 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem: 660 ml śmietany 30 % 500 g serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: cukier kryształ do obtoczenia Przygotowanie: Ciasto półkruche szybko zagnieść, w zgrabną kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok. 1 godz. gdy nie mam czasu wrzucam do zamrażalnika na 30 min. Kiedyś były bardzo popularne z kremem budyniowym, ja jednak wolę wersje z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, czasem urozmaicam smak i daje tubkę mleczka zagęszczanego o smaku karmelu, lub używam masy krówkowej gdy mam akurat pod ręką, każda z tych wersji jest bardzo smaczna. Nie potrzeba mieć specjalnych blaszek, żeby przygotować takie rurki, wystarczy odpowiednio zwinąć folię aluminiową w rożek i można kręcić rurki 🙂 Składniki: ok. 40 szt.