Rząd wprowadził kolejne obostrzenia już jakiś czas temu, które mają ochronić nas przed koronawirusem. Jak dotąd nie można wychodzić do parku, ilość klientów w sklepach jest ograniczona, zamknięto puby, restauracje, kina oraz galerie handlowe. Poza miejscem zamieszkania należy nosić rękawiczki, a od 16 kwietnia również maseczki, które powinny zasłaniać nos oraz usta. Po wprowadzeniu tego nakazu wiele osób zastanawia się jaką maseczkę wybrać oraz co zrobić, aby mogła nam służyć na dłużej.
Cechy dobrej maseczki
Aby maseczka spełniała swoją funkcję ochronną, powinna być wygodna oraz dobrze przylegać do twarzy. Musi mieć również zauszniki, dzięki którym utrzyma się na miejscu. Produkt ten powinien składać się z kilku warstw tkaniny, jednak po jego założeniu nie powinniśmy mieć problemów z oddychaniem.
Jak dbać o maseczkę
Maseczka jednorazowa wale nie musi być jednorazowa. Wystarczy, że będziemy ją często dezynfekować oraz o nią dbać. Trzeba jednak wiedzieć jak to robić, aby nie straciła ona swoich ochronnych właściwości. Maseczki ochronne po wykorzystaniu należy ostrożnie umieścić w foliowej torebce lub od razu zdezynfekować. Najlepszym sposobem na zabicie koronawirusa jest wyprasowanie jej przy pomocy gorącego żelazka.
Patogeny tego wirusa giną w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. Jeśli chcemy wzmocnić dezynfekcję, możemy taką maseczkę uprać również w prace, jednak należy pamiętać, że nie możemy jej „dorzucać” do innego prania. Temperatura prania również powinna wynosić powyżej 60 stopni, dlatego maseczek nie powinno się prać ręcznie. Zużytą maseczkę można również solidnie spryskać środkiem dezynfekującym i pozostawić do wyschnięcia. Wyprasowanie jej żelazkiem daje nam jednak większą pewność, że wszelkie patogeny zostaną unicestwione, a maseczka będzie gotowa do ponownego użycia.