Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach: 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 500) 100 g płatków owsianych (pełnoziarnistych) 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, drożdże, cukier i sól. Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi to prosty przepis na pyszny domowy chleb z najzwyklejszych składników, które zawsze mamy w domu. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Do jego przygotowania można również wykorzystać świeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Ja zrobiłam zapas kilku opakowań drożdży suchych instant, które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardziej chrupiąca.