Składniki na chłopski bigos z cebuli: około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka) 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną) 2 niezbyt duże kwaśne jabłka 3 łyżki smalcu szczypta cukru łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól Przygotowanie Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na innej patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w dość cienkie plasterki (można też najpierw podsmażyć kiełbasę, odstawić ją i na tym samym tłuszczu smażyć cebulę). Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalcu i podsmażamy na nich cebulę, aż będzie miękka i nabierze złotego koloru. Chłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad.