Przepis
45 dag ciemnej gorzkiej czekolady
28 dag masła
6 jajek
6 łyżek miodu
42 dag cukru pudru (ok. 2,5 szklanki)
7 dag wiórków kokosowych
28 dag maki (ok. 1,6 szklanki)
Polewa:
1 gorzka czekolada
3-4 dag masła
Pokruszona czekoladę przełóż do metalowej miski, dodaj masło i stop w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód. Wymieszaj. Cukier puder, wiórki kokosowe i mąkę połącz razem. Dodaj do masy czekoladowej. Masę dokładnie wymieszaj. Średniej wielkości blachę posmaruj masłem, napełnij ciastem i piecz ok. 35 minut w temperaturze 180*C.
Przygotuj polewę: pokruszona czekoladę stop razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryj glazurą.