Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni wieczorem upiec sobie placki a następnego dnia przełożyć kremem... ciasto: 150g masła 115g miodu 220g cukru (1 szklanka) 3 jajka 500-600g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 115g miodu 220g cukru (1 szklanka) 3 jajka 500-600g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 800g śmietany 36% 300g śmietany 18% ok 100g cukru pudru (do smaku) ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem. krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem. krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku. ...медовик, medovik, miodownik...pyszne rosyjskie ciasto które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przełożongo kremem na bazie śmietany. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz przestudzony miód z masłem i z cukrem. Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie)