Zapiekanka gospodarska - z ziemniakami i kiełbasą

Ewa
Zapiekanki
16.04.2020 10:09
Zapiekanka gospodarska - z ziemniakami i kiełbasą

Spróbujcie:) około 1 kg ziemniaków 400-500 g cienkiej kiełbasy np śląskiej lub podwawelskiej 2-3 cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 250 g żółtego sera (u mnie zmieszane czerwony cheddar i mozzarella, może być też gouda) 2 jajka około 3/4 szkl. śmietanki 30% olej + trochę masła 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki (około 0,5 cm). Następnie wykładamy warstwę cebuli oraz plasterki kiełbasy i paseczki papryki (też mniej więcej po połowie). Od czasu, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy minęło sporo czasu, a do tej pory jest to jedna z naszych ulubionych zapiekanek. Lekko studzimy. Kiełbasę (można ją wcześniej obrać z osłonki) kroimy na cienkie plasterki. Wszak to kilka bardzo prostych składników – ziemniaki, kiełbasa, cebula, trochę papryki i żółtego sera. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (przez około 8-10 minut). Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Wykładamy resztę ziemniaków, cebuli oraz kiełbasy i papryki. Udostępnij Zapisz Pamiętam, że przygotowując tę zapiekankę po raz pierwszy nie miałam zbyt wielkich oczekiwań. Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/16/zapiekanka-gospodarska-z-ziemniakami-i-kielbasa/