Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Mus z czarnej porzeczki 200 g czarnej porzeczki (u mnie mrożona) Mus z porzeczki możemy wylać bezpośrednio na całą bezę lub na pokrojone kawałki już na talerzykach. 2,5 godziny + czas suszenia I mimo, że część osób boi się piec bezę w domu, to powiem Wam, że wbrew pozorom jest to bardzo proste. Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami Jeśli zobaczycie, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę na termoobiegu przez 120 minut. Wykładamy bezę i przy pomocy szpatułki formujemy koło, a w środku robimy zagłębienie na krem. Beza upieczona Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. Cukier dodajemy po jednej łyżce i ubijamy już na najwyższych obrotach. Na koniec zewnętrzną stroną dużej łyżki robimy charakterystyczne ranty bezy, wyciągając masę do góry. W międzyczasie na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 23 cm.