Kopytka ze szpinakiem

Jolanta
Dania mączne
14.04.2020 13:24
Kopytka ze szpinakiem

Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok 1,5 minuty wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak, gotujemy kolejne partie kopytek. . Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 1,5 szklanki świeżego szpinaku lub mrożonego 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, gotowane ziemniaki i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/kopytka-ze-szpinakiem/