Z 2 ćwiartek kurczaka gotuję obiad dla 2 osób, można z nich zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym, kotlety siekane, stripsy z kurczaka lub kotlety panierowane, no i oczywiście dzisiejszego kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym. Składniki na obiad dla 2-3 osób: 2 ćwiartki z kurczaka 250 g pieczarek ½ – 1 czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól, mielony pieprz do smaku 100 ml mleka 3,5 % 1 ½ łyżki mąki pszennej świeży tymianek Jak zrobić taniego kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym? Najczęściej kupuję ćwiartki kurczaka, które luzuję z kości i skóry, mięso wrzucam do zamrażalnika a ze skóry i kości oraz warzyw gotuję buliony drobiowe na zupę- zero waste u nas nic się nie marnuje w kuchni. Tym razem podaję Wam błyskawiczny przepis na kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym. Gdy dostałam od czytelników sporo pytań o przepisy na szybkie i tanie obiady, gdyż ceny produktów w Polsce poszybowały do góry przygotowałam wpis : 60 przepisów na obiady w 15 minut! Gdy nie chce mi się gotować to przeważnie przygotowuję danie z kurczaka w jakimś sosie. Mięso kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, mieszamy i wsypujemy pieczarki, przykrywamy i smażymy kilka minut bez mieszania, w tym czasie pieczarki puszczą sok, dusimy aż woda z pieczarek odparuje. Kurczaka wraz z cebulą podsmażamy na złoto na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę podsmażamy. Tani kurczak z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym.