Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami: 300 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) średniej wielkości cebula 200 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) niewielka papryka czerwona 250 g pieczarek szklanka groszku (mrożony lub z puszki) 150 g sera żółtego 80 g koncentratu pomidorowego szklanka wody zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek suszony, sól, pieprz Przygotowanie Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to sycąca, kolorowa i smaczna potrawa na obiad z piekarnika dla całej rodziny. Mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po tym czasie makaron i mięso mielone z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przepis jest bardzo łatwy i można go dowolnie modyfikować, wrzucając do zapiekanki to, co akurat mamy w lodówce.