Pavlova Pavlova – składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) * łyżka soku z cytryny płaska łyżka mąki ziemniaczanej * przyjmuje się, że na 1 białko zużywa się 50 g cukru 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g schłodzonego serka mascarpone skórka otarta z cytryny 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku) pół szklanki borówki amerykańskiej pół szklanki pokrojonego i arbuza Pavlova – wykonanie: Do misy miksera przełożyć zimne białka, spienić je na wolnych obrotach, następnie przyspieszyć. Nie wiem, w którym momencie zakochałam się w bezach, ale wiem, że Pavlova to najlepsza z nich. Co prawda, beza może popękać już podczas pieczenia i jest to całkowicie normalne, jednak przełożenie napełnionego kremem ciasta może okazać się naprawdę trudne. Dzisiaj przepis na orzeźwiającą bezę z lekko cytrynowym smakiem kremu, uzupełnioną w zimne borówki i soczystego arbuza. Na środku zrobić nieduże wgłębienie (Pavlova zawsze się jeszcze zapada), a boki bezy podciągnąć łyżką ku górze. Bezę studzimy przy otwartych drzwiczkach, a gdy wystygnie, układamy na docelowym naczyniu i dopiero przybieramy w krem. Co prawda, nie może stać zbyt długo na stole, ale spełnia swoją funkcję. Miksujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, czyli nawet do 10 minut. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-23 cm. Jest niesamowicie delikatna, elegancka i można ją podawać z wieloma wariacjami smakowymi.