Składniki: 1,5 kg schabu 5 ząbków czosnku 500 ml mleka (lub więcej) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Podobne przepisy: Pieczony schab Rolada z indyka faszerowana tapenadą Rolada z indyka Pieczona pierś z indyka do kanapek Po tym czasie obsmażamy go ze wszystkich stron na złoty kolor, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy liście i ziele i zalewamy mlekiem. Nie sądziłam, że ten schab będzie smakował jakoś inaczej, niż taki zwykły, pieczony np. w rękawie. Pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach około 1,5 godziny, w połowie pieczenia mięso odwracamy. Po upieczeniu dałam mięsu trochę odpocząć, część zamroziłam, część wchłonęliśmy w tym samych dniu. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty wędlinę, polecam ten przepis (mimo, że do mięsa mi zdecydowanie dalej niż do sałaty). Schab porządnie doprawiamy solą i pieprzem, następnie smarujemy go z wszystkich stron, zrobioną wcześniej marynatą.