Liczba porcji: 1200 g dania Kaloryczność kcal: 190 w 100 g dania Dieta: bezglutenowa 1 opakowanie białej kiełbasy parzonej Sokołów Naturrino niecałe 3/4 szklanki suchej fasoli - 140 g lub 300 g fasoli z puszki 2 garście suszonych śliwek - 100 g garść małych pomidorków - 100 g 2 małe cebule - 170 g 4 duże ząbki czosnku zalewa: pół szklanki bulionu, po 1 łyżeczce musztardy i majeranku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 listek laurowy, 1/4 łyżeczki pieprzu Biała kiełbasa Zamiast pomidorów świeżych sprawdzą się pomidory z puszki lub nawet pół szklanki przecieru z pomidorów (z kartonu lub butelki).W jednej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy. A są to: pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego; po 1 łyżeczce ulubionej musztardy i majeranku; 3 łyżki sosu sojowego lub pół płaskiej łyżeczki soli; 1 pokruszony listek laurowy; 1/4 łyżeczki pieprzu. Jeśli zatem chcesz użyć fasoli z puszki, to potrzebujesz 300 gramów fasoli z puszki bez zalewy. Jeśli chcesz użyć fasoli suszonej, to około 3/4 szklanki, czyli 140 gramów fasoli zalej dzień wcześniej (późnym wieczorem) około 300 ml wody. Białą kiełbasę z fasolą i dodatkami piecz tak bez przykrycia przez 40 minut lub pierwsze 20 minut pod przykryciem a ostatnie 20 minut bez przykrywki/folii. Porada: Jeśli lubisz białą kiełbasę na ostro, to polecam pod koniec pieczenia posmarować kiełbaski mieszanką pieprzu cayenne (ostra papryka lub chili) i sosu z dna naczynia. Użyłam około 140 gramów suszonej fasoli, która po ugotowaniu ważyła około 300 gramów. Możesz też użyć 50 gramów śliwek i 50 gramów jabłek lub suszonej żurawiny. Przygotuj sobie cztery spore ząbki czosnku, dwie małe lub jedną średnią cebulę (czosnkowa, zwykła lub czerwona) oraz dwie garście suszonych śliwek bez pestek. Swoją białą kiełbasę piekłam z dodatkiem fasoli kolorowej suszonej, którą wcześniej moczyłam w wodzie a następnie gotowałam do miękkości. Porada: Zamiast suszonych śliwek możesz użyć 50 gramów suszonej żurawiny oraz wkroić małe, kwaśne jabłko. Porada: Możesz też użyć dowolnej fasoli z puszki. Porada: Zamiast bulionu możesz też użyć zwykłej wody, soku jabłkowego lub cydru. Biała kiełbasa pieczona z fasolą to świetny pomysł na pyszny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu. Łączna waga fasoli bez zalewy ma wynosić około 300 gramów. Być może zapragniesz użyć np. czerwonej cebuli zamiast zwykłej lub też cydru zamiast bulionu. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów pełnego dania. Do garnka z fasolą i wodą możesz dodać szczyptę kminku lub nasiona kopru. Pod koniec pieczenia można też ustawić opcję grillowania od góry i lekko podpiec kiełbaski na rumiano. Ząbki czosnku oraz cebule obierz i pokrój na kilka mniejszych kawałków a pomidorki przekrój na pół. Po ugotowaniu moja fasola ważyła około 300 gramów.