Żurek z klopsikami z białej kiełbasy: Składniki: – włoszczyzna – 250 g parzonego boczku – majeranek, natka pietruszki – sól, pieprz do smaku, – 2 listki laurowe – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 ząbki czosnku – ½ litra zakwasu – 4 kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu – 1 łyżka kaszki manny – 1 jajko Przygotowanie: Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Z kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min. Można do żurku podać puree z ugotowanych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami z boczku.