Ilość porcji: 16 mini babek Składniki: 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g masła 1 cytryna skórka + sok Sposób wykonania: Jeśli Wasze święta w tym roku będą w mniejszym gronie łatwiej jest też podzielić przepis i zrobić kilka mini babek zamiast jednej wielkiej, która potem najprawdopodobniej się zmarnuje. Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha, a babki będą ładnie zrumienione. Jeśli chcemy zrobić jedną dużą babkę to całą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 40-50 minut. W tym czasie do małej miseczki ścieramy skórkę (tylko żółtą część) z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.