Składniki
- 6 jajek
- 130 g łososia wędzonego na zimno
- 150 g serka kremowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz biały
- sól
Przepis
- Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po całkowitym wystudzeniu jajka obieramy. Ostrym nożem kroimy każde jajko na pół i wyjmujemy żółtka.
- Łososia kroimy w drobną kostkę, możemy również go posiekać. Dodajemy serek kremowy, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek oraz pokruszone żółtka. Jedno żółtko zostawiamy do dekoracji. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną pastą nadziewamy jajka i układamy na talerzu. Dekorujemy pokruszonym żółtkiem. Smacznego!