W środku, obok kakao znajdziemy również niespodziankę w postaci marmolady malinowej, mniam! Składniki na babkę: – 300g masła – 220g mąki pszennej – 200g cukru – 100g mąki żytniej 720 – 70ml mleka – 50g mąki gryczanej – 5 jajek – 20g kakao – 3 łyżki marmolady malinowej (opcjonalnie) – 3/4 łyżki proszku do pieczenia – 1 laska wanilii – szczypta soli Składniki na lukier buraczany: – 200g cukru – 1 białko – 5 kropli soku z cytryny – 4 krople soku z buraka * 2. Do naczynia miksującego wkładamy masło, dodajemy 170g cukru, sól, jajka, mąki, proszek do pieczenia i 40ml mleka, wymieszamy przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Połowę masy przekładamy do przygotowanej wcześniej formy na babkę, pozostawiając pozostałą część w naczyniu miksującym. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, mieszamy ponownie 5 s/obr. 5. Masę kakaową przekładamy do formy na babkę, tworząc drugą warstwę. 3. Do naczynia miksującego dodajemy kakao, pozostałe 30g cukru i pozostałe 30ml mleka, mieszamy 5 s/obr. 5. Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy w formie na ok. 15 min, następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy w formie na ok. 15 min, następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. 2. Dodajemy białko, sok z cytryny i buraka, mieszamy 10 s/obr. 6. Smacznego! Musimy pogodzić się z obecną sytuacją i skorzystać z udogodnień jakie daje nam nowoczesna technika. Musimy pogodzić się z obecną sytuacją i skorzystać z udogodnień jakie daje nam nowoczesna technika. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian połowę mąk, 20ml mleka, resztę mąk i 20ml mleka, mieszając tylko do połączenia składników. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie miksujemy. Dzisiaj smakowity przepis na babkę wielkanocną polaną lukrem z naturalnym, buraczanym barwnikiem. Dalej miksując, dodajemy stopniowo 170g cukru, ziarenka z laski wanilii i szczyptę soli. Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym Czekają nas smutne święta. Do reszty ciasta dodajemy kakao, 30ml mleka i 30g cukru, mieszamy.