Składniki na półksiężyce: – 1 kg ziemniaków – 3 łyżeczki oliwy – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 1 łyżeczka suszonego czosnku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu Składniki na sos curry: – 150g skyru naturalnego – 2 łyżeczki przyprawy curry – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 cebula dymka – 1/3 łyżeczki kurkumy – sól, pieprz Ziemniaki obieramy, a jeśli chcemy pozostawić skórkę dokładnie ją szorujemy. Uwielbiam je w każdej możliwej postaci – domowych frytek, ziemniaczanej zapiekanki, talarków, moskoli, kopytek, domowych chipsów, czy właśnie w formie pieczonych półksiężyców. Wystarczy je wtedy dokładnie wyszorować, połączyć z przyprawami i upiec – nic prostszego! Dzisiaj chciałabym zaproponować jeden z moich ulubionych – sos curry. Taką mieszankę umieszczamy w misce z półksiężycami z ziemniaków i dokładnie mieszamy, by wszystkie cząstki były pokryte przyprawami.