Babka na kefirze

Wielkanoc
06.04.2020 12:09
Babka na kefirze

Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 1 szczypta soli - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 jajka (wielkość L) - 200g cukru - 125ml oleju - 200ml kefiru - W drugim naczyniu ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać kefir, chwilę zmiksować, dodać olej, ponownie krótko zmiksować i małymi partiami dodawać wymieszane suche składniki, miksując na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Składniki na polewę: - 100 g czekolady (u nas gorzka) - 50 ml śmietanki kremówki Czekoladę posiekać, zalać ciepłą kremówką, odstawić na chwilę, a później dokładnie wymieszać. 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao(40-50g) Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. U nas w towarzystwie czekoladowej polewy znika w błyskawicznym tempie : )

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/babka-na-kefirze/