Składniki: Ciasto: - 6 jajek - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich - 1/2 szklanki cukru - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka soku z cytryny - 330 ml śmietany kremówki - 250 g serka mascarpone - 1 puszka masy kajmakowej - do nasączenia: 250 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wierzch dekorujemy odłożonym wcześniej kajmakiem (można go podgrzać z 1 łyżeczką masła, aby stał się rzadki i można nim było polać wierzch, jednak przed polaniem studzimy go, aby nie był gorący!). Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, a także sok z cytryny. Studzimy, po czym kroimy na dwie części (można też upiec każdy blat oddzielnie). Jeśli wciąż się wahacie to dziś i jutro podrzucę Wam dwie propozycje na wypieki. Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, przekładamy kremem karmelowym.