Składniki: (na blaszkę 22 x 33 cm) biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao masa 300 g masła w temperaturze pokojowej 3 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki cukru pudru 4 serki waniliowe po 150 g poncz 1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy 100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys’a ponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptów Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek, co bardzo lubię, pięknie pachnie. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując. Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w dzisiejszym cieście. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony mleczną, kremową masą. Ubić na sztywno ze szczyptą soli.