Puszysta babka na oleju

Milena
Ciasta
04.04.2020 15:02
Puszysta babka na oleju

Składniki na puszystą babkę na oleju: 200 g mąki pszennej typ 450 (1,5 szklanki) 80 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (0,5 szklanki) 4 jajka rozmiar L 200 g drobnego cukru do wypieków (szklanka) 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu migdałowego (może też być waniliowy, pomarańczowy czy inny ulubiony) Puszysta babka na oleju to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc. Jest świetnym ciastem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy, gdyż robi się ją błyskawicznie i ze składników, które praktycznie zawsze mamy w domu. Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta: Szybkie Ciasto Czekoladowe Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera) Klasyczny Murzynek – Dla smaku dodałam naturalny ekstrakt migdałowy, ale można również dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny, kakao czy pastę z wanilii. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/04/puszysta-babka-na-oleju/