Składniki: 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica 250 g masła 1.5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią skórka starta z całej cytryny 5 żółtek 80g skórki pomarańczowej kandyzowanej 80g migdałów 80g moreli suszonej 50g rodzynek 50g żurawiny suszonej 50g daktyli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowałem dla was kremową paschę na bazie twarogu i masła, z aromatyczną skórką z cytryny, dużą ilością bakalii oraz wanilii. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę. Rodzynki, żurawinę, daktyle oraz morele zalewamy na 5 minut, a następnie odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym. Ustawiamy na minimum całą noc w lodówce, a następnie przekładamy na paterę lub talerz. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 10 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Zwykle z dodaktiem żółtek, cukru, wanilii, bakalii oraz skórki pomarańczowej. Przykrywamy wierzch gazą lub ręcznikiem, układamy na wierzch talerzyk i obciążamy czymś ciężkim. Przygotowywana jest zazwyczaj z twarogu lub mleka, śmietany i masła. Wylewamy masę na drobne sitko wyłożone wcześniej gazą lub cienkim ręcznikiem.