cm CIASTO - 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej - 2 duże jajka - 60 g miękkiego masła - 70 g mąki ryżowej - 30 g skrobi kukurydzianej - 20 g mąki owsianej - 30 g mąki kukurydzianej - 70 g erytrytolu lub cukru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody - 1 łyżka gorzkiego kakao - 5 g mąki kokosowej - owoce np borówki, wiśnie, maliny… MASA - 200 g kremówki (u mnie 30%) - 100-150 serka mascarpone - cukier puder (do smaku, u mnie kilka łyżeczek) - śmietanofix (opcjonalnie) WIERZCH - starta czekolada gorzka i mleczna PRZYGOTOWANIE - Jajka ubić ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie na ciemnym cieście rozłożyć owoce (u mnie borówki) delikatnie je wciskając – w ten sposób utworzą się fale. Jeśli ciasto zrobię za mało słodkie posypuje je cukrem pudrem, zjadam z dżemem lub masę śmietankową robię troszeczkę bardziej słodką. Owoce, które dodałam do ciasta to borówki (po 2 w jednej fali) ale równie dobrze będą pasować wiśnie lub maliny. - MASA – kremówkę ubić z cukrem pudrem (polecam na początek dać 1 łyżkę) i śmietanofixem (opcjonalnie). Zrobiłam je na bazie ciasta jogurtowego, które według mnie idealnie się sprawdziło. - Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 175 stopni grzanie góra dół, owoce umyć i delikatnie osuszyć. Nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, dlatego nie dodaję zbyt dużej ilości słodziku a poza tym erytrytol, którego często używam jest o 30% mniej słodki niż cukier. Potem delikatnie, łyżka po łyżce rozłożyć na nim ciasto kakaowe. Bezglutenowe ciasto fale dunaju należy przechowywać w lodówce i wyciągnąć około 15 minut przez podaniem. - Ciasto podzielić na dwie części, nie muszą być idealnie równe.