Chleb gryczano-jaglany

Śniadania
04.04.2020 13:57
Chleb gryczano-jaglany

Tego chleba nie pieczemy w jeden dzień 😉 CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Składniki: 400 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g kaszy jaglanej 700 ml wody 2 pełne łyżeczki soli 3 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ opcjonalnie do posypania po wierzchu) To dobrze, o to chodzi 😉 II etap: Wieczorem (czyli drugiego dnia po zalaniu kaszy) zlej nadmiar wody z powierzchni w taki sposób, aby nie było jej widać – na powierzchni powinna być widoczna tylko kasza. Pierwszy raz w życiu sama go upiekłam 😀 chyba nigdy nie wpadłabym na to, że można upiec chleb z SAMEJ kaszy, wody, soli. Kiedy podała przepis na chleb z kaszy gryczanej niepalonej nie wierzyłam, że tak można 😀 no i wiadomka – musiałam spróbować 😉 Od kilku miesięcy obserwuję Żanetę (profil na IG: oh.meal), która dzieli się wieloma przepisami, a która też jest na diecie z powodu posiadanych od dziecka alergii (alergikiem jest też synek). W oryginalnym przepisie były tylko 3 składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej, ale ja miałam 400 g, więc uzupełniłam do proporcji dodając 100 g kaszy jaglanej. Najpyszniejsza jest ta rumiana skóreczka, mniam! 😀 W ostatnich dniach więcej korzystam z Social Mediów, trochę z nudów 😉 trochę dla inspiracji. Zakwas żytni na chleb lub zakwas orkiszowy na chleb. Kasza w misce powinna zacząć już fermentować, czyli na powierzchni wody pojawi się piana. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z foremki i studź na kratce. Przygotowanie chleba z kaszy gryczanej niepalonej należy podzielić na etapy. Keksówkę (moja miała wymiary 25×11 cm mierzone na dole) wyłóż papierem do pieczenia (powinien być dobrej jakości, mocny, żeby nie przemiękł od masy), następnie przełóż masę. Rano przemieszaj i znów zostaw (chyba, że ziarna wchłonęły wodę na tyle, że kasza wystaje ponad poziom, to uzupełnij trochę wody). Jeśli lubisz tradycyjne wypieki sprawdź też przepis na: Chleb słonecznikowy z ziołami Następnie zalej wodą (kasza powinna być 1 cm pod powierzchnią wody) wymieszaj i odstaw na około 12 godzin. Całość wstaw do piekarnika i zostaw w nim na całą noc (w zimnym oczywiście).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/chleb-z-kaszy-gryczanej-niepalonej-bezglutenowy/