Składniki: 5 słoików 500 ml 1 kg łopatki 1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką 1 łyżka majeranku 3-4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka żelatyny do 3/4 szkl. Do słoika można wrzucić różne rodzaje mięsa wedle gustu i smaku, w sezonie letnim można wzbogacić mięsko o świeżą paprykę lub inne ulubione warzywa. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę Przygotowanie: Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach. Kiełbasa ze słoika, to idealne rozwiązanie, żeby za dużo nie wychodzić z domu, do tego swojski chlebek i jestem w raju. Słoiki ułożyć w dużym garnku na ściereczce i zalać je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek. W tym trudnym dla nas wszystkich okresie stawiam na domowe wyroby i domowe pieczywo.