A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował 🙂 Miłego dnia moi drodzy i ZDROWIA, bo ono teraz najważniejsze 🙂 Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru 5 jajek 250 g masła mała szczypta soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mleka ok. 300 g mieszanki bakalii (gotowej lub dowolnie skomponowanej) skórka starta z 1 cytryny lub 1 pomarańczy do dekoracji: czekoladowa polewa lub lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W połowie pieczenia można naciąć ciasto wzdłuż na głębokość około 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Jeśli brzegi ciasta zbyt się spieką (u mnie tak było, bo piekłam na raz kilka wypieków, wystarczy je cieniutko przyciąć i dopiero udekorować wypiek). Prosty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz ze startą na drobnych oczkach skórką cytryny lub pomarańczy (owoc należy wcześniej sparzyć). Takie ciasto z bakaliami możecie śmiało też przygotować na świąteczny stół. Na koniec należy wmieszać delikatnie sodę z mlekiem i obtoczone w mące bakalie. Bez względu na zastosowaną foremkę ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 jej wysokości. Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy na bok. Dalej miksując dodajemy po 1 żółtku (po każdym takim dodaniu miksujemy całość przez co najmniej 1 minutę). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Po upieczeniu ciasto dowolnie dekorujemy – lukrem lub polewą czekoladową.