Nocny chleb pszenny Nocny chleb pszenny – składniki: 650 g mąki pszennej uniwersalnej 650 (plus do podsypania) opakowanie 8g suchych drożdzy 500 ml ciepłej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki oleju. Ten chleb to chleb pieczony w garnku (lub innym naczyniu z pokrywką), dzięki czemu ma bardzo chrupiącą skórkę, a wnętrze jest wilgotne i pulchne. Nocny chleb pieczemy najpierw 30 minut pod przykryciem w 220 stopniach, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut lub do zbrązowienia skórki. Nocny chleb pszenny – wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do naczynia, w którym będzie wyrastał chleb. Upieczony chleb w naczyniu wyjmujemy, a gdy lekko przestygnie po 10-20 minutach wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. Naczynie żeliwne z pokrywką lub garnek przeznaczony do pieczenia, albo naczynie żaroodporne wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 250 stopni z włączonym termoobiegiem. Nocny chleb pszenny to przepis dla osób, które rano chcą mieć jak najszybciej świeże pieczywo, omijając proces początkowego wyrabiania i wyrastania ciasta. Bułki pszenne jak z piekarni Bułki do hamburgerów Tureckie chlebki do nadziewania Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny Wyjąć ciasto i zostawić je w naczyniu na pół godziny w temperaturze pokojowej. Naczynie z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 do 12 godzin.