DOMOWE BUŁKI PSZENNE NA MLEKU

Beata
Dania mączne
03.04.2020 10:09
DOMOWE BUŁKI PSZENNE NA MLEKU

Podczas pieczenia pachnie w domu, że hej, aż człowiek robi się głodny ;-) Miłego dnia :-) Rozczyn: - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 100 ml letniego mleka Składniki: - 550 g mąki pszennej - 1 jajko L + 1 do posmarowania bułek - 1 łyżeczka soli - 50 g roztopionego masła - 200 ml letniego mleka 1. Jeśli wyrabiamy ciasto robotem to ustawiamy na 10 minut, jeśli zagniatamy ręcznie w misce to też koło tego. Przepis znalazłam tutaj (klik), bułeczki są proste w przygotowaniu, robi się w miarę szybko, no i smakują super. Dziś mam przepis na pyszne domowe bułki na mleku. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy kilka minut. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (bułeczki powinny się nam ładnie zarumienić) Do misy robota lub do miski (zależy jak kto robi) przesiać mąkę, dodać sól, jajko, roztopione i przestudzone masło, letnie mleko i rozczyn. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy takie jakie są. 6.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/04/domowe-buki-pszenne-na-mleku.html