Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: - około 1 kg cebuli - 2-3 ząbki czosnku - 150 ml białego wytrawnego wina - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 50 g masła - 50 g oliwy - 2 liście laurowe - sól - pieprz - tymianek Tak z 5 minut przed końcem gotowania wkładamy naszą pokrojoną bagietkę, którą posypujemy serem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 4-5 minut na termoobiegu. U mnie miała być na dwa dni, ale mam w domu małych żarłoków i zniknęła od razu :-) Wrzucamy naszą pokrojoną cebulę i dusimy na średnik ogniu około 30 minut, ciągle mieszając. Jak cebula odrobinę nam ściemnieje, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, chwilkę dusimy, następnie dodajemy wino. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Teraz wlewamy bulion i gotujemy około 30 minut. 5. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.